Kuljetuspalvelut ovat tärkeässä osassa toimivaa infrastruktuuria

2 minuutit Julkaistu:


minusta

Kuljetusalan tärkeät työnkuvat Hei ja tervetuloa kuljetusaiheisen blogin pariin! Täällä keskitytään erityisesti kuljetusalan työnkuviin ja alan näkymiin. Kuljetusalalla töitä on riittänyt aina ja riittä jatkossakin, mutta muutoksia alaan tuo aina vain lisääntyvä kansainvälisyys, globaalisuus ja jopa ilmastonmuutoksella sekä ekologisuudella on oma vaikutuksensa. Kuljetusala on meille tärkeä, sillä se varmistaa että tuotteita on tarjolla kaupassa, saadaan raaka-aineet teollisuuteen, puhumattakaan sitä että ihmiset pääsevät sinne missä heitä tarvitaan, oli se sitten työpaikkaan tai koteihinsa. Kuljetusala pitää siis niin sanotusti yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Kirjoituksissa tuodaan esille myös mitä mahdollisuuksia ekologisuus tuo alalle. Mutta eritoten blogissa halutaan tuoda esille kuljetusalan tärkeitä työnkuvia ja ajankohtaisia aiheita. Toivottavasti viihdyt kirjoituksien parissa!

Haku

Kategoriat

Erilaiset kuljetuspalvelut ovat tärkeässä osassa yhteiskunnan infrastruktuuria, olipa kyseessä henkilöiden tai tavaroiden kuljetus. Tavaroita ja henkilöitä voidaan kuljettaa maanteillä, meritse, rautateillä, lentäen ja yhdistettyinä kuljetuksina. Suomessa keskeisin tavarakuljetuksen muoto ovat maantiekuljetukset. Merikuljetukset ovat myös tärkeässä asemassa Suomen kilpailukyvyn kannalta, koska suurin osa viennistä ja tuonnista liikkuu meriteitse. Rautateitse tapahtuva kuljetus soveltuu parhaiten suurten massojen kuljetukseen, kuten esimerkiksi teollisuuden kuljetuksiin. Lentokuljetusta käytetään tavaroiden kuljetuksessa eniten kiireellisissä tapauksissa ja silloin, jos kohde on vaikeasti tavoitettavissa muilla kuljetusmuodoilla. Kaikki kuljetuspalvelut ovat osa logistiikan ketjua, joka koostuu erilaisten toimintojen sarjasta, jonka päätarkoituksena on toimittaa raaka-aineet, puolivalmisteet ja valmiit tuotteet sovittuun paikkaan sovittuna aikana. Digitalisaatio on vaikuttanut paljon myös logistiikka- ja kuljetusalaan ja sen ansiosta monia logistiikan prosesseja ja uusia sovelluksia on pystytty kehittämään ja monia prosesseja myös optimoimaan ja tehostamaan.

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon kuljetusmuotoa valitessa?

Liike-elämä ei pyöri ilman logistiikkaa ja toimiva toimitusketju koostuu monista eri vaiheista. Kuljetuksia järjesteltäessä, täytyy logistisessa prosessissa ottaa huomioon monia asioita, että kuljetus saadaan toimimaan ja perille mahdollisimman kustannustehokkaasti, luotettavasti ja ajallaan. Kuljetusmuotoa valitessa tulee ottaa huomioon muun muassa kustannukset, toimitusaika, toimitusvarmuus ja toimitustäsmällisyys. Edellä mainittuihin vaikuttaa monet seikat, kuten lähettäjän ja vastaanottajan sijainti ja etäisyys toisistaan, kuljetuksen kiireellisyys, kuljetettavan tavaran ominaisuudet, arvo ja kuljetuksen erityisvaatimukset. Kokonaisuuteen vaikuttaa myös tavaran lastaus- ja purkuolosuhteet, varastointi ja välikäsittelyt sekä erityisolosuhteet ja vaatimukset. Kuljetus- ja logistiikkaprosessin onnistumiseen tarvitaan monen eri alan ammattilaisen panosta. Kuljetuspalvelun tarjoajia on monia, kuten esimerkiksi Kolliveikot Oy.

Kuljetus- ja logistiikka alalla työskentelee monien eri alojen ammattilaisia

Logistisessa prosessissa tavaroiden tai henkilöiden kuljetus paikasta toiseen on vain yksi osa kokonaisuutta. Ennen kuljetusta, tarvitaan paljon taustatyötä aikataulutuksesta myyntiin ja markkinointiin, että prosessista saadaan mahdollisimman tehokas. Tavaraliikenteessä tarvitaan myös toimivia terminaali ja varastopalveluita, joissa tavara otetaan vastaan, varastoidaan ja lähetetään eteenpäin. Kuljetuksessa käytettävää kalustoa tulee myös pitää kunnossa ja huoltaa ja monilla kuljetusalan yrityksillä on omat korjaamot, joissa työskentelee ammattitaitoisia mekaanikkoja, jotka ovat erikoistuneet raskaan kaluston korjaamiseen. Ammattitaitoiset kuljettajat ovat tietenkin tärkeä osa kokonaisuutta, olipa kyseessä tavaroiden tai henkilöiden kuljetus.

• tag: • 321 sanat